Emotie van mens naar dier

Dat huis dieren en ook paarden emoties overnemen van hun mens is inmiddels wel bekend. Het is ontzettend boeiend en soms ook triest om te ervaren hoe een dier omgaat met de spanningen van zijn mens.

In dit verhaal vertel ik over twee kleine hondjes en hun zeer gespannen mens.

Mijn hulp werd ingeroepen door een mevrouw die mij vertelde dat haar twee hondjes de laatste tijd met zeer veel regelmaat in huis plaste. Zelfs nadat zij uit gelaten waren plaste ze weer in huis. Bovendien deden zij dat op plaatsen direct op het looppad zodat zij telkens geconfronteerd werd met het geplas.

Ik stelde voor om haartjes van haar hondjes op te sturen zodat ik met de Bicom een meting kon doen.

Je denkt dan al snel aan een blaasontsteking. Dat had de dierenarts ook gedacht en de hondjes antibiotica gegeven, maar helaas mocht het niet baten.

Ik constateerde geen blaasontsteking en de meting gaf aan dat beide hondjes zeer gezond waren. Ik moest het probleem dus in een andere hoek zoeken en niet fysiek.

De andere hoek betekend voor mij het meten van de chakra’s, de meridianen en de frequentie van de emotionele beleving van het dier. Hier kan ik vervolgens een homeopathisch middel op afstemmen.

Het homeopathische middel geeft aan welke verborgen emotie er behandeld moet worden om het dier te genezen.

Maar ook hier kreeg ik geen duidelijk beeld en leken de hondjes goed in balans te zijn.

Wat nu? Op zo’n moment moet ik even uit mijn verstand en in mijn gevoel stappen. Soms komt het inzicht direct en op een ander moment kan het best even duren voordat mijn innerlijk beeld mij het inzicht geven kan.

Wat ik direct voelde was dat het probleem helemaal niet bij de hondjes lag, het was hun mens die geholpen moest worden…

Het bleek dat de mevrouw een burn-out gekregen had nadat zij gescheiden was. De scheiding verliep nogal dramatisch en zij voelde zich vaak erg verdrietig.

Maar zij had zich voorgenomen om zich groot en sterk te houden en vooral niet te huilen. Haar overtuiging was dat huilen toch niet hielp en je je er alleen maar zwakker door voelde worden.

Nu begreep ik waarom de hondjes zo veelvuldig plaste in huis. Het verdrietige water wat hun mens krampachtig binnen hielt ervaarde de hondjes als een belasting en lieten hun water overvloedig lopen….

Gelukkig stond deze mevrouw open voor mijn conclusie en wilde zij direct haar haren opsturen zodat ik haar en de hondjes kon helpen.

Ik maakte voor haar een samengesteld homeopatisch medicijn wat zou helpen om haar spanningen gemakkelijker af te laten vloeien.

Opvallend was dat ze vertelde dat zij direct nadat de medicatie was ingenomen moest huilen. De hondjes hebben daarna ook niet meer geplast in huis!

Ondertussen is mevrouw in therapie gegaan en heeft zij geleerd zich te uiten en minder gecontroleerd met haar emoties om te gaan.

De hondjes zijn genezen van het plassen en hun mens voelt zich nu veel beter.

Dit lijkt een bijzonder verhaal maar het gebeurd heel vaak dat huisdieren aangeven dat wij dreigen vast te lopen in onze emotie's en disbalans. 

In de meeste gevallen begrijpen wij de wijze lessen van het dier niet. Wij beschuldigen het dier van onaangepast gedrag, met alle gevolgen van dien. 

In dit geval liep het gelukkig goed af.

Ik voelde mij erg dankbaar dat ik op deze manier naar de problematiek van mens en dier mocht kijken en zo een eenvoudige oplossing kon bieden.

 

praktijk voorbeeld hengstige merrie

Hier gaat het over een 10 jarige merrie die overgevoelig reageerde tijdens haar hengstigheid. Zij was in deze periode niet te berijden. De hormonale stormen waren zo heftig voor haar dat zij de verantwoording van een ruiter op haar rug niet kon nemen.

Ze snauwde en beet naar andere paarden die te dicht bij haar in de buurt kwamen en een halster om doen irriteerde haar al te veel. Zij beet niet naar haar verzorgster maar gaf haar grenzen wel duidelijk aan.

Uit de test maakte ik op dat zij een hele gezonde merrie was. Ik kon mij zo voorstellen dat zij als vrije merrie al een aantal veulens ter wereld gebracht zou hebben. Waarschijnlijk zou ze dan geen last hebben gehad van deze hormonale onrust.

Zij zou als leidende merrie de beste veulens voortbrengen en de favoriete zijn van de hengst van de kudde.

Helaas kunnen we de dieren niet altijd geven wat ze wensen en moeten wij een beroep doen op hulpmiddelen.

In dit geval maakte ik een medicatie afgestemd op haar hormonale huishouding. De medicatie bestond uit o.a hop, valeriaan, angelica in homeopathische verdunning.

Ook de voeding is aangepast. Te veel suikers en eiwitten kon zij tijdens haar "periode" niet verdragen. (mijn advies was permanent over te gaan op andere, sobere voeding)

Nu is zij weer gewoon te berijden tijdens haar hengstigheid, op stal gaat het veel beter en ze is handelbaar voor haar verzorgster. De medicatie krijgt zij als de eerste tekenen van hengstigheid zich voordoen.

Nu is het niet zo dat je deze medicatie als standaard kunt inzetten bij ieder onhandelbaar paard dat hengstig is. Ieder paard is uniek en heeft daardoor haar eigen kruiden/homeopathie en voeding nodig.

Een merrie met hormonale verstoringen moet altijd goed onderzocht worden. Zijn de vrouwelijke organen gezond, heeft het paard geen verborgen trauma?

Dit paard van bovenstaande beschrijving voelt zich duidelijk beter nu het tot innerlijke rust gekomen is. De medicatie is eenvoudig en goedkoop. Twee keer per jaar test ik het paard opnieuw of de medicatie nog klopt. Omdat er een natuurlijke balans ontstaan is in de hormonale huishouding is er steeds minder medicatie nodig.

 

Praktijk voorbeeld van een oud paard met lever vergiftiging

Dit is Remy, een ruin van 25 jaar. Deze foto is van vorig jaar. Zoals je ziet is Remy brood en brood mager, hij heeft chronische buikloop maar nog wel energie en genoeg levenskracht om te herstellen.

Uit de meting bleek dat Remy een leververgiftiging had opgelopen. De oorzaak van de vergiftiging is Jacobskruid.

Van Jacobskruid is bekend dat het een langzame leververgiftiging kan veroorzaken. De giftige stof in het kruid zorgt er voor dat de levercellen afsterven. Als er teveel levercellen afsterven dan betekend dit de uiteindelijke dood van het dier. (Jacobskruid is giftig voor alle zoogdieren)

Paarden weten heel goed wat ze wel en niet moeten eten maar wanneer jacobskruid in het hooi verwerkt zit dan herkennen zij de giftigheid niet meer. 

Gelukkig heb ik Remy bijtijds kunnen helpen met de meting en de medicijnen.

Omdat in dit stadium van lever zwakte een detox te veel kan zijn voor een ziek en oud paard had ik besloten allereerst zijn verstoorde meridianen in balans te brengen.

De dikke en dunne darm meridiaan met energetische middelen behandelen zorgde er voor dat de buikloop verminderde. Ook zijn voeding is uitvoerig getest en aangepast.

Na enige weken heb ik getest welke mineralen en vitamine hij voor zijn herstel kon gebruiken. Door de buikloop waren er veel mineralen verloren. Ik heb deze aangevuld met biochemische zouten.

Na een aantal weken, toen hij weer wat aangekomen was, durfde ik het aan om zijn lever een detox te geven. Beginnend met een zeer lage dosering en deze langzaam op gebouwd.

Gelukkig waren en nog genoeg gezonde levercellen over om te herstellen, dat is altijd de vraag bij dit soort behandelingen! Wil het paard nog herstellen, heeft hij nog genoeg energie om te herstellen?

Inmiddels is Remy een super gezond dier, een stralend pareltje met glanzende ogen. De dierenarts had hem al opgegeven en kon zijn ogen niet geloven toen hij Remy na een aantal maanden weer zo gezond terug zag.

Ik test hem regelmatig op mineralen en vitaminen. Onlangs nog heb ik hem selenium en silicia als biochemisch zout gegeven. Dat zit blijkbaar niet genoeg in het hooi.

Ik heb Remy als voorbeeld gekozen uit alle paarden die ik tot nu toe behandeld heb omdat hij er zo slecht aan toe was en met relatief weinig middelen er snel weer boven op was. Uiteindelijk heeft hij maar 3 consulten gehad, 2 kilo cardus meridianus kruid, 1 therapie flesje voor de meridianen, 4 soorten biochemische zouten en een detox middel.

Het voorbeeld van Remy is puur fysiek. Een paard wat geen onderliggende onverwerkte trauma's heeft, de juiste huisvesting heeft en geen stress ervaart  kan snel genezen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief november auto-immuunziekte mens en dier 

 

Allergie bij dier en mens

In mijn praktijk test ik steeds vaker dieren die allergisch reageren op bepaalde stoffen. Allergie zie ik als een serieuze aandoening die tot bij de oorsprong genezen moet worden. Doet men dat niet dan liggen auto-immuunstoornissen op de loer die zeer schadelijk zijn voor een mens en dier!

 

Wat is allergie?

Allergie is een reactie van het afweersysteem (het immuunsysteem) op stoffen van buitenaf waar het lichaam normaal gesproken niet heftig op behoort te reageren. De stoffen die bij mensen en dieren een dergelijke heftige reactie kunnen veroorzaken, noemen we allergenen.

Een allergische reactie heeft altijd te maken met overprikkeling. Nog voordat er sprake is van een allergische reactie zijn de meridianen verstoord. De oorzaak van verstoring van meridianen is terug te leiden naar onverwerkte en vaak onbewuste emoties.

Wat is een falende afweer?

Het immuunsysteem is ontspoord en komt voort uit het feit dat het lichaam niet in staat is antistoffen te produceren tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Maar ook stoffen uit bouwmaterialen, cosmetische stoffen en uiteindelijk alle niet lichaamseigen stoffen. Het immuun systeem is ontwikkeld om bescherming te bieden tegen de ziekteverwerkers maar bij een falende afweer keert het zich juist tegen het systeem.

Het is altijd zo dat er een samenhang is tussen allergie, overprikkeling door onverwerkte (onbewuste) emotie, meridiaan verstoring en falende afweer met een mogelijk gevolg tot immuniteitsziekte.

In veel gevallen verloop het ziektebeeld onduidelijk waardoor er bij regulier onderzoek (nog) niets afwijkends gevonden wordt. Ook hoeven er zich geen allergische reacties voor te doen. Het is mogelijk dat mens en/of dier allergische is voor bepaalde stoffen maar dat dit niet op gemerkt wordt. Zodoende kunnen ziekte die maken hebben met immuun stoornissen sluipend ontstaan.

Wat is een auto-immuunziekte?

Een auto-immuunziekte is het uiteindelijke gevolg van een falende afweer. Doordat het immuunsysteem niet meer op de juiste manier werkt ontstaan er tal van ziektebeelden. De ziekteverwekker waar het lichaam geen antistof voor kan maken bepaald de aard van de  auto-immuunziekte! Helaas gaat het meestal om meerdere ziekteverwekkers. Zodoende is de ziekte een complex geheel geworden met veel verschillende en uiteenlopende symptomen.

Hoe ontstaan ziekte?

Ziekten hebben altijd een drietal oorzaken;

Een biologische oorzaak (bijvoorbeeld een ziekteverwekker of genetisch bepaald)

Een psychologische oorzaak (stress, overprikkeling, niet verwerkt trauma, onbewuste of bewuste emoties)

Een sociale factor (mensen in werk, familie en relatie, een dier in kudde of roedel of eenzaamheid)

 

Ziekte is altijd een verstoring van het evenwicht tussen lichaam en geest!

Je kunt stellen dat psychische en emotionele problemen de veroorzakers zijn van lichamelijke ziekte!

Gebleken is dat langdurige stress en onzekerheid problemen veroorzaken in de hormoonhuishouding van mens en dier. Dit kan het afweersysteem verstoren waardoor er weer nieuwe ziektebeelden ontstaan. Auto-immuunziekte zijn dus altijd een opeenhoping van oorzaak en gevolg en ontstaat altijd op emotioneel en/of genetisch niveau.

Voorbeelden auto immuunziekte bij mens en dier;

Een bekende ziekte is reumatoïde artritis.

Toch zie ik vaak in de praktijk dat deze diagnose verkeerd gesteld is. In veel gevallen is er nog geen sprake van een auto-immuunreactie maar wel een opeenhoping van schadelijke stoffen in banden en pezen rondom gewrichten. Als men er op tijd bij is kan dit nog goed genezen met kruiden, homeopathie, energetische middelen en aanpassing van voeding.

Een andere, misschien minder bekende auto-immuunziekte is chronische bloedarmoede. Na een falende afweer van de infectie met het Epstein-barr ziekte breekt het lichaam rode bloedcellen af. Men komt dit tegen bij mensen en paarden!

Mocht er bij onderzoek sprake zijn van ijzer te kort moet de reden hiervoor altijd opgespoord worden! In veruit de meeste gevallen gaat het om een B12 gebrek wat onvoldoende uit de voeding gehaald wordt. Ook is het mogelijk dat er een onvermogen is om B12 aan te maken.  Bij sensitieve mensen en paarden komt B12/ijzer tekort vaak voor. In een volgende nieuwsbrief zal ik daar nog op terug komen.

Kanker is ook een ziekte die te maken heeft met een falende afweer. Kanker is een verzamelnaam van diverse ziekte die allen te maken hebben met ontsteking reacties door een falende afweer. Het vormen van een tumor is een noodsysteem wat het lichaam gebruikt om afvalstoffen in te verbergen. Alle andere mogelijkheden om afvalstoffen via de natuurlijke uitleiding organen uit het lichaam te krijgen zijn geblokkeerd, verstoord en/of verzwakt.

Hoe kun je ziekte voorkomen?

Ziekte is een fenomeen wat verbonden is aan ons leven op aarde. We kunnen ons hooguit bewust worden hoe we ziekte kunnen mijden of op een natuurlijke manier bestrijden.

Voor mensen geldt dat het belangrijk is dat je je veilig voelt op aarde, dat je liefde en warmte kunt ontvangen en geven. Dat we ons bewust worden van oorzaak en gevolg!  In ons hart verlangen we allemaal naar een wereld van liefde en veiligheid. Maar zolang we nog niet bewust ons leven kunnen leven vanuit de wetten van oorzaak en gevolg is dit nog niet haalbaar.

Voor de dieren is het veel eenvoudiger om gelukkig en gezond te zijn en te blijven. De verbondenheid met kudde, roedel en soortgenoten bepaald voor een groot deel het geluk van een dier.

Op het moment dat mensen zich met de dieren gaan bemoeien en voor hen gaan bepalen wat goed voor ze is vanuit menselijke maatstaven dan gaat het helemaal fout.

Alleen bewustwording kan ons nog redden van alle ziekte die ons, mens, dier en aarde op dit moment bedreigen. Ziekteverwekkers worden sterker, krachtiger, gecompliceerder en intelligenter dan ooit tevoren. Ons afweersysteem (mens en dier) wordt zwakker en zwakker door onze eigen blindheid voor de wet van oorzaak en gevolg!

Mijn werkwijze:

In mijn werkwijze houd ik mij strikt aan de regel dat ziekte en ongemak in oorsprong voortkomt uit psychische en emotionele nood. Ik neem dit dan altijd mee in de behandeling. Doordat ik hoog sensitief ben is het voor mij inmiddels vrij normaal geworden om met paarden te communiceren. Als ik mij concentreer op het (zieke) dier dan voel ik in mijn eigen lijf het energie niveau van het dier. Op deze manier kan ik inschatten hoe het met hem/haar emotioneel en lichamelijk gesteld is.

Vaak komt het er op neer dat een veulen te vroeg bij zijn moeder is weg gehaald, een moeder haar veulen mis, een ander rouwt om een verloren vriend of een wrede behandeling door mensen. Er zijn ook paarden die hun geliefde mens missen, vast zitten in oude patronen en een nieuwe situatie niet goed aan kunnen. Regelmatig kom ik verwarring tegen bij paarden. Ze schijnen dan niet te begrijpen wat hun mens van hun wil of eist! Net als bij mensen kennen ook zij faalangst, rouw, depressie, angst en verlies aan vertrouwen.

Emotionele trauma’s zijn voor dieren net zo heftig als bij mensen, veruit de meeste mensen zien en horen de noodkreet van de dieren niet! Maar worden wel geconfronteerd met de gevolgen van de trauma’s. Dit geeft dan ook weer allerlei spanningen en onbegrip waar mens en dier onder leiden…oorzaak en gevolg!

Ik behandel op zowel emotioneel als fysiek niveau met homeopathie, kruiden, energetische middelen, schlusslerzouten, voedingsadvies en welzijnsadvies. Er zit niet veel verschil in behandelen tussen mens en dier. Na 15 jaar humaan therapeut is het meer werken met dieren een geweldige nieuwe uitdaging. Dieren zijn puur en eerlijk, de energie (informatie) die ik doorkrijg van hun is duidelijk en ongekunsteld.

 

Nieuwsbrief oktober paard

 

Dit artikel gaat over de gezondheid van het paard. Dingen die je misschien nog niet wist maar wel kunt verklaren, na het lezen van dit artikel! Waarom wordt mijn paard ziek? Om ziekte te voorkomen is het van belang dat je weet wat je paard nodig heeft, wat zijn basis behoefde is om fysiek en emotioneel gezond te blijven. Boeiend aan paarden is dat zij in hun wezen wilde dieren gebleven zijn. Zij blijven trouw aan hun oorspronkelijke kudde, de wilde paarden! Als wij daar een beetje aan tegemoet komen dan zijn de paarden ons zeer dankbaar! Geef je paard vrijheid door samen te zijn in zijn eigen kudde, natuurlijke medicijnen te geven als hij ziek is, niet op te sluiten in eenzaamheid en geef hem de liefde en aandacht die hij verdient! 

Het fysieke verschil in de spijsvertering tussen mens en paard:

DE MAAG

De maag van het paard is relatief klein en speelt maar een minimale rol in het hele spijverteringsproces. De maag ingang bestaat uit een krachtige spier die er voor zorgt dat het voedsel wat zich in de maag bevindt niet meer omhoog komt. Een paard kan daarom niet overgeven. Acute vergiftiging van een paard is heel gevaarlijk en leidt als je er niet op tijd bij bent tot de dood. Als je op tijd bent moet de dierenarts de maag leeg pompen, daarna wordt er een beschermlaag over de binnen kant van de maagwand gelegd. Gelukkig komt het niet vaak voor dat een paard iets eet wat giftig is. Behalve als hij het niet als giftig herkent bijvoorbeeld giftige kruiden in het hooi.

Galsappen

Via de maag komt de voedselbrij in de dunne darm en wordt vermengd met sappen van de alvleesklier en gal sap. Een paard heeft, in tegenstelling tot de mens geen galblaas. Zodoende worden er geen galsappen opgeslagen maar is er een voortdurende gal afscheiding. De functie van gal sap is het afbreken van vetten. In gras en hooi bevinden zich plantaardige vetten die omgezet worden tot bruikbare energie voor de spieren.

Alvleesklier

De alvleesklier van het paard is een minder gecompliceerd orgaan als bij de mens. Wij mensen zijn alleseters en hebben hiervoor veel verschillende enzymen nodig om alles wat wij naar binnen werken te verteren. Bij een paard is dat anders, als herbivoor eet hij dus  alleen planten. Om plantaardige stoffen om te zetten in energie zijn enzymen nodig die de alvleesklier aanmaakt.

Blindedarm

Bij ons mensen is de blindedarm een verschrompeld aanhangsel van de dikkedarm. Maar bij het paard is de blindedarm een grote, doodlopende gistingskamer met belangrijke bacteriën om te verteren. Net als bij mensen zorgen bacterie in de dikke darm voor de uiteindelijke vertering en voor de productie van vitamine. Bij een paard wordt in de dikke darm het grootste deel van de vitamine B groep  aangemaakt. Dit zijn belangrijke vitamine die er voor zorgen dat het uiterst fijne zenuwstelsel van het dier gezond blijft. Bij mensen wordt een groot deel van de vitamine B in de maag aangemaakt.

Immuunsysteem

De blindedarm van het paard heeft samen met een groot deel van de dikke darm nog een belangrijke functie, namelijk het omzetten van plantaardige vetzuren in energie. Wat de blindedarm voor de mens betekend is nog in onderzoek. Wel is ondertussen bekend dat het niet zomaar een niets betekend aanhangseltje is. Het heeft een functie in het immuunsysteem en lymfesysteem. Net als bij de mens ligt het grootste deel van het immuunsysteem van het paard in de darmen.

De gezondheid van je paard:

Zoals boven al beschreven staat is de maag van het paard klein en moet hij daardoor het grootste deel van zijn tijd eten/grazen. Een paar uur weidegang per dag is voor een paard eigenlijk onmisbaar. Op het moment dat het dier graast, gaat zijn hoofd naar beneden. Hij komt hierdoor in een soort van rusttoestand die hij nodig heeft om zijn gevoelige zenuwstelsel tot ontspanning te brengen (dit alles heeft te maken met hormonen die dan in werking worden gezet als het paard in de ruststand komt). De kuddegenoten om hem heen spelen ook een belangrijke rol in de ontspanning, gevoel van welzijn, veiligheid en mede hierdoor een goede vertering. 

Maagzweer

Een paard kan ongeveer zes uur buiten voeding, dat wil zeggen hooi of gras. Paarden kunnen snel een maagzweer krijgen als ze te veel en te lang op stal staan, of alleen brok krijgen met te kort aan hooi en de tussentijd van voeding te lang is. Veel paarden die in stallen worden gehouden krijgen te kampen met maagzweren!

Afvalstoffen door foute voeding

Omdat de alvleesklier beperkt kan verteren is het van groot belang het paard voedsel aan te bieden wat wel gemakkelijk verteerd kan worden. Veel paardenvoedsel bevatten granen, suikers en zouten die het paard niet of onvolledig verteerd/opneemt. Het gevolg daarvan is dat de afvalstoffen van het onverteerde voedsel zich gaat ophopen in het bindweefsel en de hoeven. Het lichaam moet het toch ergens dumpen. Ondertussen zijn de uitleidings organen zoals nieren, longen, huid en darm verstoort geraakt en kunnen hun functie niet meer goed uitvoeren. Te veel zout bij mens en dier maakt dat de vitale organen uitdrogen en verschrompelen. 

Oorzaak ziekte

Kun je je voorstellen dat een van nature sterk en vitaal paard ziek wordt als hij te weinig beweging heeft (stalpaarden), verkeerd voedsel krijgt (zout, suiker, onverteerbare granen), te kort of geen fysiek contact met zijn soortgenoten heeft, in eenzaamheid en afzondering gehouden wordt, te veel moet presteren (sportpaarden).

De gezondheidsproblemen die zich kunnen aandienen zijn doorbloedingsstoornissen in benen/hoeven, peesblessure, kreupelheid, stal ondeugden, maagzweren, stofwisselingsstoornissen met vacht verlies, vermagering, wegteren, depressie en vermoeidheid. Wat ik regelmatig tegen kom bij gevoelige paarden (paarden die naar vrijheid, begrip en mededogen verlangen) is een tekort aan ijzer en vitamine B12.

De voeding

De voeding bepaalt dus voor een heel groot deel de gezondheid van je paard! Allergie, zomerexceem, hoefbevangenheid, spierbevangenheid enz. heeft vaak te maken met een verkeerd dieet. We willen allemaal een gezond en actief paard maar door onwetendheid maken we het dier ziek.

Wat voor het ene paard goed is aan voeding kan voor een ander paard de dood betekenen. Fabrikanten spelen in op onze onwetendheid en brengen producten op de markt die ons als mens aanspreken: “zoveel mogelijk in de hap, dan heeft je paard in een keer alles binnen”….Zo werkt het niet want het dier verteerd het aangeboden niet goed en zet het in zijn lichaam af als uiteindelijke gifstof.

Wat heeft een paard nodig?

Paarden zijn van uit hun natuur sobere en eenvoudige eters. Weidegang met het liefst een goed soort gras voor paarden, hooi het hele jaar door, verschillende soorten likstenen en zo nu en dan mineralen toevoegen zonder suikers en zout. Als je paard hard werkt en moet presteren dan raad ik je aan om zijn bijvoeding te laten testen!

Het oude paard:

Oude paarden kunnen in de winter sterk vermageren. Dat is een heel natuurlijk proces want in het wild zouden ze hieraan sterven. Het gebit van een oud paard kan zo versleten zijn of er kunnen zoveel kiezen gemist worden dat er van een goede vertering geen sprake meer is.

Zo selecteert de natuur, jonge dieren krijgen hierdoor meer gras om tot sterke volwassenen uit te groeien en de kudde gezonde nakomelingen te geven. De oude maken plaats voor de jonge dieren, zo is het geregeld in de natuur

Een paard gehouden onder de mensen wordt in de meest goede omstandigheden ouder dan een wild paard. Een oud paard vraagt om een specifieke verzorging. Net als de ouder wordende mens hebben ze vaak last van allerlei ouderdomskwaaltjes. Ze zijn vaak gevoelig voor kou en blessure.

Bijvoeding met kruiden speciaal voor het oudere paard kan ze goed de winter door helpen. Helaas zitten er in veel senioren voedsel suikers om het paard dikker te maken. Dikker maar ongezond! Ook hier geldt dat je beter de bijvoeding kunt laten testen.

Ziekte bij mens en dier:

Als natuurgeneeskundig dier therapeut zie ik veel paarden die ziek geworden zijn van foute voeding, verkeerd dieet, beklemmende huisvesting of verkeerde training die niet afgestemd is op het fysieke kunnen of bouw van het paard. Meestal ontstaat de ziekte sluipend, eerst raakt het lichaam in disbalans en word uiteindelijk onherstelbaar ziek. 

Bewustwording en kennis

Ik wens alle paarden, huisdieren en mensen een gelukkig en gezond leven toe, daarbij behoort bewustwording en kennis.

Helaas vertrouwen de meeste mensen meer op de etiketten en adviezen van fabrikanten dan op hun eigen gezonde gevoel/verstand/intuiitie….Ook dierenartsen houden zich in de regel niet met de inhoud van dierenvoedsel bezig.

De dierenarts kan je advies geven om je paard meer mineralen te geven zoals selenium maar heeft zich meestal niet verdiept in de verpakking van het mineraal. Want je paard wil de mineralen alleen eten als het lekker smaakt. Dat lekkere smaakje komt er aan als je het in een suikerpapje stopt! Daar speelt de fabrikant handig op in. Een hele emmer mineralen, heel goedkoop…nee, een hele emmer suiker met te veel zout en een beetje mineralen. Niet goedkoop want de rekening komt na jaren als je paard ziek geworden is!

Selenium

Op dit moment speelt er zich veel af rond de ontdekking van een tekort aan selenium bij paarden. De aarde is uitgeput en de reserves van bodemmineralen raakt op. Als dit bij jouw paard geconstateerd is dan raad ik je aan om naast de selenium ook een volledig mineraal product aan je paard aan te bieden. Voor een volledige opname van selenium zijn mineralen nodig, als deze niet of te kort aanwezig zijn wordt de selenium niet afgebroken en opgenomen.

Laat het testen wat jouw paard nodig heeft!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

energetische middelen